Despre noi

Prof. CLAUDIU CHELEȘ

Prof. IULIAN CHELEȘ          Tel. 0723905159

 Motto:

"Mintea dictează mișcarea, iar mișcarea structurează mintea"

Profesori titulari arte marțiale PALATUL  NAȚIONAL AL COPIILOR

Licența și master în arte marțiale la U.N.E.F.S.

Multiplii campioni mondiali, europeni și naționali

Maeștrii emeriți al sportului

Centura neagră 3dan karate

Centura neagră 2dan wado-kai

Mare experiență în toate sistemele de luptă și stiluri de arte marțiale-karate, kempo, wado-kai

4 ani în boxul amator

Absolvenți ai Universității Naționale de Educație Fizică și Sport, licențiați în sport si performanță motrică.

Lucrări de licență susținute în 2009, cu specializare în arte marțiale.

În 2011 au absolvit  programul de master „Sport și performanța motrică "

tot în cadrul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport. Lucrările de disertație au avut ca tematică „Metode de perfecționare a antrenamentelor de arte marțiale".

Dupa 23 de ani de sport de performanță, frații Cheleș au debutat în învățământul preuniversitar ca titulari în anul 2014, câștigând concursul național de titularizare cu medii de peste 9,25.

 

Dar până să ajungă aici, a existat un început...

... sinonim cu anul 1993, pe când aveau 7 ani, moment în care cei doi gemeni se întâlneau cu fotbalul la un club privat în zona parcului IOR; s-au remarcat atunci pe posturile de atacanți.

După trei ani de fotbal, și-au îndreptat energia către box, practicat timp de aproape 4 ani în incinta complexului Lia Manoliu.

În anul 2000 au avut norocul să-l întâlneasca pe omul care i-a transformat pe cei doi copilași de 14 ani, în campioni de arte marțiale. Acesta este nimeni altul decât Vicepreședintele Federației Române de Arte Martiale, Președintele Federației Mondiale de Karate Shotokan, Aurel Pătru 7 Dan. După numai un an de practicare a artelor marțiale, la sfârșitul anului 2001, au devenit campioni mondiali. A fost o performanță pe care au repetat-o până în 2004, anul când au împlinit 18 ani.

Astfel, din anul 2004 au avut dreptul să participe la probele destinate seniorilor și au câștigat titlurile de campioni mondiali la categoriile +85 kg și open (fără limită de greutate).

Timp de 11 ani, cei doi gemeni au împărțit  frățește, titlurile sportive:

dacă într-un an Claudiu Cheleș era campion mondial la categoria open și Iulian Cheleș câștiga locul 2,  în anul următor rolurile se inversau...

Același fenomen s-a întâmplat și la categoria +85 kg alături de shihan Aurel Pătru, în cadrul Clubului Sportiv Dinamo București, club unde cei doi activează și în prezent.

Anul 2005 le-a adus debutul în circuitul K1, legitimați la clubul sportiv Steaua Wushu, câștigând toate meciurile alături de sensei Cătălin Zmărăndescu.

 

În 2006 au fost răsplătiți de către Agenția Națională pentru Sport și Comitetul Olimpic și Sportiv Român cu TITLUL DE MAESTRU EMERIT AL SPORTULUI, cel mai înalt titlu care se poate acorda pentru performanțe în sport.

De remarcat și colaborările cu loturile naționale de kempo, wado-kai, Wushu alături de shihan Amatto Zaharia, Frederico Tavarez și Petruț Grindeanu, competiții care le-au adus numeroase medalii de aur în cadrul campionatelor naționale, europene și mondiale.

 

DE CE KARATE PENTRU COPII?

 

  Cursul de karate este conceput ca o revelație în lumea educației fizice,venind cu o serie de metode și mijloace moderne prin care copiii se dezvoltă armonios atât fizic cât și psihic.

 

 

  Obiectivele cursului de karate:

 

- creștere și dezvoltare fizică armonioasă;

- menținerea si dezvoltarea unei stări optime de sănătate;

- remedierea, ameliorarea și vindecarea unor deficiențe de sănătate fizică și psihică;

- însușirea unor  frumoase trăsături de personalitate din cultura artelor marțiale trăsături pe care acestea o impun, copilul devenind astfel mai responsabil, mai disciplinat si conștiincios;

- copiii cu deprinderi și priceperi motrice deosebite au acces în loturile naționale, participând la campionate naționale, europene și mondiale.

 

 

 DESPRE KARATE, CITIȚI AICI

 

 

 Karate do înseamnă "calea mâinii goale"...

 

Karate-dō (空手道) este o artă marțială japoneză introdusă în Japonia (și ulterior în lume) din Okinawa în 1922. În japoneză kara înseamnă gol, te înseamnă mână iar înseamnă cale, rezultatul fiind calea mâinii goale. În karate se utilizează lovituri cu mâinile și picioarele, blocaje, secerări, prize, proiectări, acest sport  fiind deci un stil extern de luptă.

Originile karate-ului le constituie diferite stiluri de arte marțiale chinezești (kung-fu sau gong-fu, respectiv kem-po în pronunțare japoneză), "strămoșul" fiind pokkeck (așa-numitul "box chinezesc" sau "box de templu"), respectiv shaolin quang-fa, practicat de călugarii templului shaolin.

Derivate ale acestui sistem de luptă, mai ales așa-numitele "stiluri sudice" (China sudică) au stat la rîndul lor la baza Okinawa-te, a artelor marțiale practicate pe insula Okinawa. Acestea s-au dezvoltat din importante influențe repetate de-a lungul secolelor importate din China, dar și din stiluri de luptă băștinașe. Încă înaintea răspândirii sistemului de luptă Okinawa-te (ulterior kara-te) existau mai multe stiluri, care stau la baza "stilurilor tradiționale" de karate.

Întemeietorul karatedo-ului modern este considerat Gichin Funakoshi (1868-1957), fondatorul stilului Shotokan. După 1922, când a sosit în Japonia din OkinawaFunakoshi a făcut cunoscut karate prin mai multe demonstrații și prelegeri. Pentru a crește popularitatea stilului său de luptă (Okinawa-te), l-a denumit în japoneză "karate" (kara-te).

Există numeroase stiluri ("ryu"= școală în limba japoneză) de karate, diferite prin tehnicile de luptă și principiile strategice pe care le folosesc. De exemplu, Shotokan folosește atacuri lungi, din mișcare, punând accent pe viteză, mobilitate, suplețe, în timp ce în Goju-ryu se folosesc atacuri și blocaje scurte, fără deplasare, accentul fiind pus pe forță. Toate stilurile folosesc două exercții de bază: kata (set de tehnici prestabilite mimând lupta cu adversari imaginari) și kumite (lupta cu adversar real). În karate sportiv se organizează competiții de kata și de kumite.
Locul în care se practică karate (sala de antrenament) se numește dojo. Termenul este folosit și în cazul altor arte marțiale japoneze.

Practicantul de karate se numește karateka(kara-te ka). În funcție de nivelul de pregătire, în urma unui examen, practicantului i se acordă grade. Gradele inferioare (descrescătoare, de la 10 la 1) se numesc kyu. Gradele superioare (crescătoare, de la 1 la 12) se numesc dan. Fiecărui grad îi corespunde o centură de o anumită culoare. Sistemul de culori poate fi diferit de la un stil la altul, dar culorile de bază sunt albă, galbenă, portocalie(roșie) aka, verde, albastră, maro (pentru kyu), neagră, pentru dan, cu un număr de trese transversale corespunzător gradului dan.

 

Contact

Prof. Iulian Cheles

Tel. 0723905159