.

Despre noi

 

 37 ani de activitate artistica

           Sa infiintezi o formatie artistica de copii vocala, instrumentala sau coregrafica nu este un lucru usor si nu la indemana fiecarei persoane. Acest lucru il pot afirma acum eu profesor Constantin Popescu dupa ce am realizat in 1970 corul de copii si tineret Carmina Tenera si care a supravietuit si nu numai timp de 37 de ani. Marturii ale activitatii corului stau nenumarate fotografii, imprimari pe banda magnetica, discuri, CD-uri, casete video, emisiuni radio si TV, articole in presa romana si straina, precum si o multime de diplome, afise si trofee castigate de-a lungul anilor.

          Carmina Tenera inseamna in latina cantece fragede si acesta denumire mi-a fost sugerata de catre profesorul de latina David Popescu, un membru de onoare al corpului profesoral din liceul Gh. Sincai din Bucuresti.

          Povestea incepe la Belgrad la Festivalul “Bucuriile Europei” la care a participat si o echipa artistica de copii romani condusa de cativa profesori printre care ma numar si eu. La acest festival a cantat corul de copii Kantilena din orasul cehoslovac Brno dirijat de profesorul Ivan Sedlacek. Placerea mea de a asculta vocile de copii minutios maiestrite de catre ceh m-a facut sa port cu acesta o indelungata discutie despre cantec in general si mai ales despre rolul cantecului in educatia copiilor de toate varstele.

          Iata cum un schimb de pareri s-a putut transforma intr-o temeinica si indelungata prietenie. Invitatia lui Ivan Sedlacek m-a determinat sa-mi schimb total maniera de lucru cu copiii si sa tintesc mereu spre realizari muzicale cat mai apropiate de un veritabil act artistic.

          Drumul catre performanta nu este pavat cu dale multicolare si nu te intampina nimeni cu flori atat timp cat performanta artistica cere insistenta, perseverenta, munca ce nu are voie sa cunoasca oboseala sau relaxare permanenta. Pentru ce ti-ai propus sa faci si anume o formatie vocala de performanta este necesar si obligatoriu sa poti lupta cu ezitarea copiilor de a face efort cu spiritul de ocrotire pe care il promoveaza parintii si mai ales cu nepasare sau chiar indolenta oficialitatilor.

          Primul succes inseamna si prima piatra pusa la temelia existentei formatiei tale.

          Carmina Tenera concerteaza in 1970 in minunata sala de concerte a Ateneului Roman si prima aparitie a insemnat un binemeritat succes consemnat in presa vremii ca o manifestare artistica remarcabila. In 1971 corul Kantilena din Brno vine la Bucuresti si in aceeasi sala a Ateneului Roman primeste pentru evolutia sa entuziaste aplauze din partea unui entuziast public compus din copiii, parintii si bunicii corului Carmina Tenera. Urmeaza o perioada de intense pregatiri in vederea deplasarii la Brno si astfel ca in luna mai a anului 1973 corul carmina Tenera efectueaza prima sa deplasare intr-o tara straina.

          Aici la Brno a evoluat in calitate de solista vocala Denis Roman pe atunci eleva in clasa I, ea devenind mai tarziu o apreciata cantareata de muzica usoara.

          Treptat formatia incepe sa se afirme si este frecvent chemata sa participe la spectacole de nivel national, realizeaza primele imprimari radio si colaboreaza permanent cu producatorii TVR de emisiuni pentru copii.

          In 1975 corul Carmina Tenera intreprinde un turneu in Olanda la invitatia formatiei Kindercoor Eppen din provincia Limburg dirijor Youst Meyer.

          Contactul cu civilizatia vest europeana, cu nivelul de trai al olandezilor a constituit pentru noi un soc dar si un imbold in munca pentru a putea reedita cat mai curand astfel de minunate actiuni.

          Vremurile economic restrictive au influentat negativ densitatea manifestarilor formatiei noastre astfel ca nu mai putem enumera decat turneul in Polonia in 1982 si unul in Rusia in 1988.

          Generatii de copii au crescut in cadrul formatiei noastre si au devenit oameni de nadejde temeinic ancorati social astazi maturi ingineri, profesori, avocati si chiar artisti de prestigiu cum sunt: Manuela Harabor, Mihai Bisericanu sau Ana Camelia Stefanesc prim solista a Operei Bucurestiului.

          Trebuie sa amintesc de Festivalul National “Cantarea Romaniei” a insemnat un prilej de afirmare a formatiilor corale din toata tara, in cadrul acestuia realizandu-se momente de contact cultural intre formatii si dirijorii lor.

          Deschiderea culturala, politica si sociala dupa anul 1989 ne-a oferit posibilitatea sa participam la concursuri si festivaluri din multe tari europene cum ar fi: Anglia, Bulgaria, Belarus, Italia, Grecia, Polonia, Rusia, Turcia si Moldova.

          In tara colaborarea cu animatori inimosi din centrele culturale active ne-a dat prilejul sa constatam inca odata in plus ca muzica corala se simte la ea acasa, in Bucuresti, Galati, Craiova si mai ales in Caransebes, unde anual rasuna glasuri voioase de copii si tineri in cadrul Festivalului International “Timotei Popovici”.

          Carmina Tenera a participat la peste 12 editii a Festivalului “Timotei Popovici” de fiecare data acumuland pretioase sentimente de draghoste fata de oameni, de cantec. Aceasta atmosfera deosebita am intalnit-o la Marga si la Caransebes datorita implicarii totale a familiei muzicologului dirijorului si profesorului Dumitru Jompan şi a sprijinului nemijlocit pe care l-a acordat si il acorda si in prezent Episcopia Caransebesului.

          Fie ca spiritul sfant ce anima an de an manifestarile culturale din Caransebes sa dainuiasca pentru a ocroti spiritual si fizic pe toti acei care canta.

          La Bucuresti, la Craiova si mai ales la Caransebes se aduna si canta oameni care au sadit si sadesc permanent in sufletul copiilor si tinerilor dragoste de cantec si viata.

          Am ocazia sa adresez acum pe aceasta cale cele mai ales felicitari celor care s-au implicat si se implica an de an in organizarea Festivalului “Timotei Popovici”.

 

                                                                                          Profesor,                             

                                                                                   Constantin Popescu

                                                                      Dirijorul corului de copii si tineret

                                                                   “Carmina Tenera” al P.N.C. Bucuresti 

Galerie foto

  

poze_RUSIA-raluka_152.jpgDSC03393.jpgHPIM3389.jpgGRAz.jpgDSC00952.jpg

{saudioplayer}name.mp3{/saudioplayer}

Evenimente]

in constructie

Orar

Luni               15.30 - 17.00

Marți             08.30 - 10.00

Miercuri                 -

Joi                 08.30 - 10.00, 15.30 - 17.00

Vineri            08.30 - 10.00, 15.30 - 17.00

Sâmbata        09.00 - 12.00

Duminica                 -

 

Contact

  Tel.int 168, Sala 23

Profesor Constantin Popescu

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.